Jaki internet na muchoborze?


Luźna gadka o wszystkim :)
Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez czesław 28 wrz 2010, o 20:48

Ja mam internet od Multimedii i nie polecam.
Od początku wiosny do końca sierpnia była tragedia, net zapchany był na maxa w wieczory. Od września puścili "większą rurką" i nie ma już tych problemów.
Awaryjność mają niską ale z pingami jest tragedia większa niż w Dialogu.
Przed chwileczką zrobiony skan:
pingi_MMP.jpg

Na dodatek dużo portów zablokowanych jest.
czesław
 
Posty: 97
Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 12:08

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez MM93 28 wrz 2010, o 21:28

Ja uczciwie polecam Dialog - za nielimitowane rozmowy w Unii Europejskiej i internet 2 mB płacę 110 zł.
MM93
 
Posty: 61
Dołączył(a): 22 paź 2009, o 20:59

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez xrace 28 wrz 2010, o 22:13

A tak z ciekawości, multimedia daje zewnętrzne IP ?
xrace
 
Posty: 50
Dołączył(a): 27 paź 2008, o 11:32

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez czesław 28 wrz 2010, o 22:38

za dodatkową opłatą - 10zł
czesław
 
Posty: 97
Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 12:08

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez biotiq 18 paź 2010, o 16:48

Ogólnie powiem tak:
KICHA!

Udało się nam z Lanetem (wypowiedzieliśmy umowę za porozumieniem stron). Jest jednak mały problem: nie wiemy co dalej.
1) Dialog jest na swojej linii - łączymy się za pośrednictwem gniazdka telefonicznego - ceny mają wysokie. Na dzień dzisiejszy za 4MB/s w umowie na rok płacimy 75zł! Ponoć łącze jest stabilne, jednak cena mnie zabija. Na innym mieszkaniu za 6MB/s, na kablu, płacę 65zł + IP stałe w cenie.
2) Generacja przywaliła ciula, bo nie mają jednak światłowodu. Pani "troszeczkę" nakłamała... Owszem, mają światłowody, ale na węzłach! Sygnał na Hłaski jest udostępniany drogą radiową. Nie chce bawić się w "radiówki", bo nie są warte złamanego grosza.
3) Nie mam pomysłu na internet...
biotiq
 
Posty: 7
Dołączył(a): 23 wrz 2010, o 20:30

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez czesław 18 paź 2010, o 17:11

Popytaj jeszcze w Bestgo
http://www.bestgo.pl/index.php?level=pa ... &flashId=2
W tym roku mieli światłowód ciągnąć na nasze osiedle, ale z planami tych firm to różnie bywa.
czesław
 
Posty: 97
Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 12:08

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez bogdan 18 paź 2010, o 18:14

Cześć!

biotiq napisał(a):2) Generacja przywaliła ciula, bo nie mają jednak światłowodu. Pani "troszeczkę" nakłamała... Owszem, mają światłowody, ale na węzłach! Sygnał na Hłaski jest udostępniany drogą radiową. Nie chce bawić się w "radiówki", bo nie są warte złamanego grosza.


Z radiówkami to nie zawsze jest problem. W firmie używam kilka łączy po kilkadziesiąt Mb/s zestawionych radiowo z SLA 99,9% i nie ma z nimi żadnego problemu. Faktem jest, że radiolinie są zrealizowane na prywatnej częstotliwości. Jak to robi Generacja to nie wiem...
Pozdrowienia!
Bogdan
bogdan
 
Posty: 76
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 07:22
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez berloo 18 paź 2010, o 19:19

bogdan napisał(a):Z radiówkami to nie zawsze jest problem. W firmie używam kilka łączy po kilkadziesiąt Mb/s zestawionych radiowo z SLA 99,9% i nie ma z nimi żadnego problemu. Faktem jest, że radiolinie są zrealizowane na prywatnej częstotliwości. Jak to robi Generacja to nie wiem...


Masz zestawioną radiolinię. Operator ma indywidualne pozwolenia na używanie danej linii na danej częstotliwości, a jak ktoś będzie zakłócał, to UKE będzie delikwenta ścigać. No to ja się nie dziwię, że jesteś zadowolony. Tzw. "radiówki" u różnej maści trzepakowych providerów - w tym u Generecji - to najzwyklejsze WiFi (IEEE802.11), a więc rozwiązanie zupełnie z innej bajki, które zostało zaprojektowane do trochę innych zastosowań i tak na dobrą sprawę co najmniej połowa takich sieci powinna zostać zlikwidowana z powodu mocy, z jakimi zwykle pracują punkty dostępowe.
Avatar użytkownika
berloo
 
Posty: 252
Dołączył(a): 12 lis 2006, o 18:16
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez bogdan 18 paź 2010, o 19:32

berloo napisał(a):Masz zestawioną radiolinię. Operator ma indywidualne pozwolenia na używanie danej linii na danej częstotliwości, a jak ktoś będzie zakłócał, to UKE będzie delikwenta ścigać.


Wiem, wiem. Dlatego u mnie to dobrze działa. :-) Tylko nie wiedziałem jak robi to Generacja. Z drugiej strony - gdyby używali pasma licencjonowanego, to nie mogliby być konkurencyjni cenowo. Czyli jak zawsze: albo dobrze, albo tanio...
Pozdrowienia!
Bogdan
bogdan
 
Posty: 76
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 07:22
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez biotiq 19 paź 2010, o 14:14

Dzwoniłem do bestgo.pl -zgadnijcie co mi powiedzieli?

NIE udostępniają na Hłaski neta!
Czyli dalej czarna wielka d...ziura ;)
biotiq
 
Posty: 7
Dołączył(a): 23 wrz 2010, o 20:30

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez czesław 19 paź 2010, o 16:05

I tu się z tobą zgodzę, wielka czarna d... na naszym osiedlu.
Wszyscy działają ale tylko na papierze
http://www.jambox.pl/zasieg?ocity=95
http://www.jambox.pl/zasieg?ocity=349
Do Bestgo już w zeszłym roku na jesień się zapisywałem. Ogłoszeń powywieszali na klatkach że oferują tani internet na czas nieokreślony, lada dzień mieli wystartować i tak czekam do dziś, oczywiście żadnej informacji co i kiedy niema.
MMP też od zeszłej zimy obiecuje że wprowadzi szybkie łącza, nawet do 120 Mb i poprawi się ich jakość ale też oczywiście na obiecywaniu się skończyło.
Ręce opadają.

A ten Lanet co z niego biotiq rezygnujesz to jest radiowy czy Ethernet-owy?
Sam miałem właśnie się przenieść do Internetii, która wykupiła NetGlob ale jak piszesz że jest tragedia to też jestem teraz w kropce.
czesław
 
Posty: 97
Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 12:08

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez biotiq 20 paź 2010, o 03:43

czesław,

Jeśli chodzi o Lanet...

Bardzo dużo korzystam z internetu -siedzę po 8h dziennie, czasami nawet więcej. Od dwóch miesięcy popsuła się jakość łącza: słabo buforują się filmy na youtube, czasami wyłączą Ci internet na pół godziny, czasami robię coś ważnego i zrywa połączenie na około kilkadziesiąt sekund. Pingi nie schodzą poniżej 50ms, obiecują Ci technika w ciągu dwóch dni roboczych- nie pojawia się nawet po tygodniu... Jak się dodzwonisz do biura obsługi (czasami czekasz na linii ok. 10 minut), to i tak nic konkretnego nie załatwisz. Dzwoniłem do nich w przeciągu tygodnia z 10 razy. Szlag mnie trafił, nerwy puściły... Łaciną zarzuciłem i nagle CUD! Technik ma się pojawić na drugi dzień.

NIE tym razem -powiedziałem... I napisałem do nich pismo (musiałem je zawieść do biura obsługi -też nie mam co robić...) o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Udokumentowałem im pracę łącza, brak kompetencji, olewkę na klienta, itp.... Na szczęście poszli na ugodę.


Jeśli nie przeszkadzają Ci powyższe drobnostki, to polecam!
biotiq
 
Posty: 7
Dołączył(a): 23 wrz 2010, o 20:30

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez czesław 20 paź 2010, o 11:38

biotiq
Jakie były pingi przed awarią i czy to jest radiówka czy Ethernet?
czesław
 
Posty: 97
Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 12:08

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez biotiq 20 paź 2010, o 18:01

Do budynku (ponoć) jest wysyłany sygnał radiowo, a w budynku już po kablu ethernet.
Pingi przed awarią (średnia): 45ms.
biotiq
 
Posty: 7
Dołączył(a): 23 wrz 2010, o 20:30

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez czesław 21 paź 2010, o 11:40

Laneta radiowego mam w pracy na Klecinie, awarie są na porządku dziennym, całe szczęście że dla bezpieczeństwa mamy dwa źródełka.
No ale ten Lanet jak już hula to śmiga ładnie, pingi 4-6 ms, żadnego czekania przy otwieraniu nowych okien i żadnego mulenia. W chacie na kablach MMP przy takiej samej prędkości neta wszystko działa wyraźnie wolniej.
Niestety przez te awarie do chaty nie wziąłbym radiówki.
czesław
 
Posty: 97
Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 12:08

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Ekipa    Usuń wszystkie ciasteczka    Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
 
cron