Jaki internet na muchoborze?


Luźna gadka o wszystkim :)
Jaki internet na muchoborze?

Postprzez worldwar 27 cze 2007, o 23:52

Witam

Jaki posiadacie necik ? Wlasnie konczy mi sie umowa z Airbytes, nie jestem za bardzo zadowolony ( dosc duza cena + dodatkowe opłaty za podłączenie dodatkowego kompa w mieszkaniu, a mam tu 2 kompy ). Chciałbym zamienić na cos innego, gdzie bez problemów bede mogł udostępnic połączenie drugiemu komputerowi...

Co polecacie ?
gg 1412945

www.ic-service.pl - usługi informatyczne
worldwar
 
Posty: 11
Dołączył(a): 5 cze 2007, o 15:20
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Maciek 28 cze 2007, o 08:30

Dialog - mam i bardzo ładnie chodzi i dużo nie kosztuje lub TP z neo. Inne sieci radiowe, multimedie, itp nie polecam :)

W dialogu bez dodatkowych opłat możesz podzielić na dowolną ilość komputerów tylko musisz mieć własny router obsługujący pppoe.
Avatar użytkownika
Maciek
Administrator
 
Posty: 579
Dołączył(a): 9 lis 2006, o 22:23
Lokalizacja: Tyrmanda / Wrocław

Re: Jaki internet na muchoborze?

Postprzez garym 28 cze 2007, o 11:54

worldwar napisał(a):Witam

Jaki posiadacie necik ? Wlasnie konczy mi sie umowa z Airbytes, nie jestem za bardzo zadowolony ( dosc duza cena + dodatkowe opłaty za podłączenie dodatkowego kompa w mieszkaniu, a mam tu 2 kompy ). Chciałbym zamienić na cos innego, gdzie bez problemów bede mogł udostępnic połączenie drugiemu komputerowi...

Co polecacie ?


Jezeli mieszkasz na Drohobyckiej to masz niestety do wyboru tylk AB lub neo, ewentualnie jakies HSDPA od komorkowcow. Dialog w te rejony niestety nie dociera (no chyba ze w ostatnim czasie cos sie zmienilo)
Pozdrawiam

Michał
garym
 
Posty: 485
Dołączył(a): 20 lis 2006, o 15:17

Postprzez worldwar 7 lip 2007, o 16:18

Do Dialogu trzeba miec na klatce ich puszke, a u nas nie ma - więc odpada.. ale potwierdzam - Dialog to bardzo dobry dostawca ;] Miałem z rok i nie bylo żadnej awarii. No to chyba jednak zostaje tylko Airbytes :/ Mówi się trudno.

Pozdrawiam.
gg 1412945

www.ic-service.pl - usługi informatyczne
worldwar
 
Posty: 11
Dołączył(a): 5 cze 2007, o 15:20
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez uosiu 25 sie 2007, o 16:11

dialog ma tez fajny patent ze na laczu o przepustowosci X przy sciaganiu z ftp.sunsite.icm.edu.pl i podobnych co jakisz czas przez kilka minut ma sie transfer wysokosci prawie 2x deklarowanej na umowie :shock:
----
zeby nie bylo ze to zafalszowanie transferu wynikajace z tego ze przegladarka sciagala plik juz w momencie jak sie pojawialo okienko czy sciagnac a kliknieciem na OK i dopiero wtedy faktycznym uruchomieniem zegara zrobilem proby z uzyciem wgeta, curla i FlashGeta
Avatar użytkownika
uosiu
 
Posty: 27
Dołączył(a): 25 sie 2007, o 15:09
Lokalizacja: Mińska

Postprzez uosiu 6 sty 2008, o 15:45

rozmawialem z korbankiem
http://k.pl
jakby sie zebralo 50 osob chetnych z naszego osiedla to by pociagneli kabel z borowskiej,
2mbit kosztuje 69pln i nie jest to internet po kablu od telefonu tylko dostajesz kabel od ethernetu (siec lokalna)
Avatar użytkownika
uosiu
 
Posty: 27
Dołączył(a): 25 sie 2007, o 15:09
Lokalizacja: Mińska

Postprzez garym 7 sty 2008, o 10:08

uosiu napisał(a):rozmawialem z korbankiem
http://k.pl
jakby sie zebralo 50 osob chetnych z naszego osiedla to by pociagneli kabel z borowskiej,
2mbit kosztuje 69pln i nie jest to internet po kablu od telefonu tylko dostajesz kabel od ethernetu (siec lokalna)


AirBites od jesieni zaczął jakoś lepiej działać a za 3MBit/s płacę obecnie 60 zł i to w tej chwili bez długotrwałej umowy. Obawiam się że nie znajdziesz 50 chętnych, aczkolwiek wszelka konkurencja jest mile widziana. Ponadto może być problem z wykorzystaniem infrastuktury wewnątrz osiedla oraz w budynkach, bo kiedyś przerabiałem już ten temat.
Pozdrawiam

Michał
garym
 
Posty: 485
Dołączył(a): 20 lis 2006, o 15:17

Postprzez uosiu 18 sty 2008, o 21:43

jezeli airbytes jest po radiu, to ja podziekuje. chyba ze skombinuje antene paraboliczna i odpowiednia pozywke do niej ;)
Avatar użytkownika
uosiu
 
Posty: 27
Dołączył(a): 25 sie 2007, o 15:09
Lokalizacja: Mińska

Postprzez garym 23 sty 2008, o 10:48

uosiu napisał(a):jezeli airbytes jest po radiu, to ja podziekuje. chyba ze skombinuje antene paraboliczna i odpowiednia pozywke do niej ;)


Ja mam po kablu (ethernecie). Dzięki temu mogę mój router podłączyć. Jak miałem modem ADSL z USB to nie było takiej możliwości. A na osiedle to zdaje się światłowód dochodzi
Pozdrawiam

Michał
garym
 
Posty: 485
Dołączył(a): 20 lis 2006, o 15:17

Postprzez bogdan 23 sty 2008, o 16:04

garym napisał(a):Ja mam po kablu (ethernecie). Dzięki temu mogę mój router podłączyć. Jak miałem modem ADSL z USB to nie było takiej możliwości. A na osiedle to zdaje się światłowód dochodzi


Tak gwoli ścisłości - istnieją także routery z wbudowanym modemem ADSL.

Pozdrowienia!
bogdan
 
Posty: 76
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 07:22
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez klavasi 15 sie 2008, o 19:52

Witam
Wznawiam temat :)
Niedawno wprowadzilam sie na Tyrmanda i poszukuje dostepu do neta. Na klatce widzialam skrzynke dialogu wiec plan awaryjny mam jakby co :) Czemu awaryjny bo nie chce placic dodatkowo abonamentu za tel. poszukuje jedynie internetu. Sasiad korzysta z kablowkowego dostepu jednak trochu krecil na to nosem co sadzicie o kablowce multimedia (bo takowa odbieram). Czy moze ktos sie orientuje jak to jest z sieciami bezprzewodowymi na naszym osiedlu. Podczas wyszukiwania sieci przez laptopa znalazlo mi ze ktos ma siec bezprzewodowa ktora u mnie ladnie lapie - Dlink sie zowie (jest zabezpieczona :mrgreen: ). Nie za bardzo jestem rozeznana w tych tematach ale moze mozna by bylo sie ugadac z wlascicielem i sie podlaczyc za odplatnosc oczywiscie :)
Moglabym rowniez przystac na podlaczenie sie do kogos kto ma dialog kablem zakupilo by sie jakiegos switha czy routera. Jak sadzicie co wybrac.
Pilnie potrzebuje pomocy i nie to zebym byla uzalezniona :-P
klavasi
 
Posty: 3
Dołączył(a): 15 sie 2008, o 19:18

Postprzez berloo 15 sie 2008, o 21:39

Jaki numer bramy? W budynkach Cichego Kancika raczej nie będzie innej opcji niż Dialog, Telekompromitacja albo Multimedia bo spółdzielnia nie pozwoliła żadnej sieci osiedlowej wejść na swój teren. Zostają ewentualnie jakieś sieci bezprzewodowe - u siebie łapię kilka takich, które wyglądają na komercyjne. Tylko po co sobie nerwy szarpać? (WiFi to nie jest technologia do budowania sieci dostępowych)

Moim zdaniem nie ma sensu kombinować z "podpinaniem się" pod sąsiadów. Ceny internetu nie są wcale wysokie a przynajmniej masz gwarancje, że nie zostaniesz odcięta bo "kot wyszarpał kabel od routera". W Dialogu jest możliwość założenia internetu bez potrzeby płacenia abonamentu (usługa DialNet Solo). Ja osobiście mam z Dialogu internet i telefon - do żadnej z usług nie mam poważniejszych zastrzeżeń. Z Multimedia z tego co wiem - w zależności od regionu - jest różnie. Mam znajomych którzy sobie chwalą i takich, którzy wieszają na nich psy. Z Neostradą TP to raczej wiadomo jak jest...
Avatar użytkownika
berloo
 
Posty: 252
Dołączył(a): 12 lis 2006, o 18:16
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez klavasi 16 sie 2008, o 13:45

Klatka 40
Dialnet Solo - nawet nie wiedzialam ze cos takiego jest dzieki za pomoc.
Tylko tak troche ceny mnie przerazaja kolo 100 za miesiac to moim zdaniem duzo (przy umowie na 12 m-cy). Ale jak nie da sie nic innego to trudno.
klavasi
 
Posty: 3
Dołączył(a): 15 sie 2008, o 19:18

Postprzez berloo 16 sie 2008, o 22:57

klavasi napisał(a):Klatka 40
W takim razie widzimy inną sieć "Dlink" :)
klavasi napisał(a):Dialnet Solo - nawet nie wiedzialam ze cos takiego jest dzieki za pomoc.
Tylko tak troche ceny mnie przerazaja kolo 100 za miesiac to moim zdaniem duzo (przy umowie na 12 m-cy). Ale jak nie da sie nic innego to trudno.
A jakie chcesz mieć przepustowości? Skoro chciałaś podpinać się do sąsiada, to chyba nie masz dużych wymagań i najtańsza oferta Cię zadowoli :) Ja widzę w cenniku Dialogu Dialnet Solo 1Mbps za 76PLN/m-c (a nie 100 :-) ) Jedyny problem to taki, że musisz podpisać umowę na rok żeby za instalację zapłacić 1,22PLN a nie 99PLN. 1 Mbps to sporo - można swobodnie oglądać filmy na YouTube i gadać przez jakiegoś VoIP-a. Wydaje mi się, że w Multimedia nie będzie taniej (zdaje się, że musisz mieć TV). W TP możesz mieć Neostradę bez telefonu, ale trzeba płacić coś koło trzech dych za "utrzymanie linii". Jak chcesz taniej to chyba tylko bezprzewodowe sieci osiedlowe (ale moją opinię na ten temat już znasz :-) )
Avatar użytkownika
berloo
 
Posty: 252
Dołączył(a): 12 lis 2006, o 18:16
Lokalizacja: Wrocław

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Ekipa    Usuń wszystkie ciasteczka    Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
 
cron